NEONET nie rozdaje za darmo iPhone’ów! Uwaga na oszustów w Internecie
19 maja został utworzony na Facebooku fałszywy profil firmy NEONET S.A. Właściciel witryny podszywa się pod spółkę NEONET, aby uwiarygodnić swój przekaz, a następnie pozyskuje użytkowników poprzez płatną subskrypcję SMS. NEONET oświadcza: „Informujemy, że ten profil nie należy do naszej spółki".
2016-05-19, 16:10

19 maja został utworzony na Facebooku fałszywy profil firmy NEONET S.A. Właściciel witryny podszywa się pod spółkę NEONET, aby uwiarygodnić swój przekaz, a następnie pozyskuje użytkowników poprzez płatną subskrypcję SMS. Mechanizm polega na tym, że w różnych miejscach na Facebooku publikowane są komentarze z fałszywego profilu NEONET, informujące użytkowników o tym, że sieć rozdaje za darmo iPhone’y. Trzeba tylko kliknąć w link i zastosować się do instrukcji. W rzeczywistości kliknięcie w link uruchamia płatną usługę subskrypcji SMS.

NEONET oświadcza:

„W związku z pojawieniem się fałszywego profilu firmy NEONET na Facebooku, który do złudzenia przypomina oficjalny profil NEONET S.A., informujemy, że nie należy on do naszej spółki. Został on  utworzony bez wiedzy i zgody NEONET S.A. Jego właściciel bezprawnie posłużył się naszym znakiem towarowym, aby celowo wprowadzać w błąd użytkowników Facebooka i uwiarygodnić swój przekaz. Nie rozdajemy za darmo iPhone’ów ani innych sprzętów. Wszystkich użytkowników przestrzegamy przed klikaniem w fałszywe linki. Jednocześnie pragniemy poinformować, że zostanie zgłoszone w tej sprawie zawiadomienie do Prokuratury.”

Jędrzej Jendrośka
NEONET